Ensi kesän versosuurleiri Pleissin ohjelmaa suunniteltaessa päätettiin panostaa perinteisiin partiotaitoihin. Pääteemoina ovat ruoka ja rakentelu, mikä tarkoittaa, että leiriläiset pääsevät pystyttämään monenlaisia leirirakennelmia ja valmistavat itse ison osan aterioistaan. Leirialueen sijainti luonnon helmassa tarjoaa erinomaiset puitteet erilaisten erätaitojen harjoittamiseen, eikä kädentaitojakaan ole unohdettu. Jotta ohjelma olisi mahdollisimman monipuolista, fyysisten aktiviteettien ohella tarjolla on myös aivojumppaa.  

Ohjelmalaaksoista löytyy jokaiselle jotakin 

Leirialueella on kolme ohjelmalaaksoa, joissa vieraillaan alaleireittäin neljänä päivänä. Kaikki leiriläiset pääsevät käymään kussakin laaksossa vähintään kerran, ja kaikenikäisille löytyy sopivaa ohjelmaa. 

Eräilylaaksossa harjoitellaan partiolaisille tärkeitä erätaitoja rinkan pakkaamisesta tulentekoon ja opetellaan selviytymään luonnon antimilla. Nuotiolla voi paistaa itse tehdyllä ongella pyydetyn kalan tai tikkupullaa, minkä lisäksi eräilylaaksossa saa perehtyä myös risukeittimen saloihin. 

Liikuntalaaksossa voi kokeilla monia leiriolosuhteisiin sopivia urheilulajeja metsägolfista tanssiin ja ammuntaan. Kesäkuumalla virkistävän vesisodan ja perinteisten pallopelien lisäksi valikoimaan kuuluu myös hieman eksoottisempia aktiviteetteja, kuten mutapainia ja ninjarata. 

Pulmalaakso on täynnä kaikenlaisia älytehtäviä, joita voi pohtia yksin tai yhdessä muiden kanssa. Vartiot voivat osallistua Fort Pleissi -kilpailuun, jossa ratkotaan ryhmänä erilaisia kekseliäisyyttä ja yhteistyökykyä vaativia tehtäviä. 

Perinteitä unohtamatta 

Pleissillä on luvassa paljon uusia ja erikoisia kokemuksia, mutta toisaalta iso osa ohjelmasta on tuttua jo aiemmilta partioleireiltä. Suurin yksittäinen ohjelmanumero on perinteinen leirihaikki, jolla kierretään rastilta rastille erilaisia tehtäviä suorittaen. Sudenpentujen haikki kestää päivän, kun taas isommat partiolaiset tekevät yön yli kestävän vaelluksen. Myös perheleiriläisille järjestetään oma haikki. Tavalliset leiripäivät huipentuvat iltanuotioon, jonka aikana kaikki leiriläiset saavat nauttia monenlaisista esityksistä ja mukavasta yhdessäolosta. Kaiken muun hauskan puuhastelun lisäksi tiedossa on myös yllätysohjelmaa, leirin ohjelmapäällikkö Soile Järvinen lupaa. 

Hengellinen kasvatus on aina olennainen osa versoleiriä, mikä näkyy selkeimmin leiripaimenten pitäminä raamattutunteina ja iltahartauksina sekä tietenkin leirikirkossa. Kristilliset arvot näkyvät kuitenkin myös muussa ohjelmassa. Tavoitteena on, että leirillä opitaan erityisesti yhdessä tekemistä ja toteutetaan käytännön lähimmäisenrakkautta arjen toimissa. 

Teksti: Anna Hyrsky
Julkaistu Suomen Viikkolehdessä maaliskuussa 2019.